10 tipů na podzimní péči o nehty

Podzim je časem, kdy se příroda mění a naše tělo také potřebuje přizpůsobení na chladnější a suché počasí. Nehty často trpí změnou teplot, vlhkosti a nošením rukavic, což může vést k lámání a vysušení. Zde je 10 tipů od Fiflenky, jak se postarat o své nehty během podzimu a udržet je silné a zdravé.

 

1. Hydratujte ruce i nehty

S příchodem chladného počasí se vzduch vysušuje, což ovlivňuje i naši pokožku a nehty. Používejte kvalitní hydratační krém na ruce, ideálně s obsahem olejů či vitamínů, a nezapomínejte ani na nehtovou kůžičku. Speciální olejíčky na nehty, například s obsahem jojobového oleje či vitamínu E, pomáhají kůžičku změkčit a zabrání jejímu praskání.

2. Noste rukavice

Ruce jsou v podzimním a zimním období vystaveny chladnému vzduchu, což může nehty oslabit. Noste rukavice nejen venku, ale i při domácích pracích, jako je mytí nádobí nebo úklid. Kontakt s vodou a čisticími prostředky může nehty vysušit a způsobit jejich lámání.

3. Dodejte nehtům vitamíny

Strava hraje klíčovou roli ve zdraví našich nehtů. Dbejte na dostatečný přísun vitamínů a minerálů, zejména biotinu, zinku a vitamínu C, které podporují růst silných a zdravých nehtů. Nezapomeňte na omega-3 mastné kyseliny, které nehtům dodají pružnost a lesk.

4. Používejte zpevňující laky

Pokud máte slabé a lámavé nehty, zvažte používání speciálních zpevňujících laků. Tyto laky obsahují vitamíny a minerály, které nehty posilují a zabraňují jejich lámání. Nezapomínejte však také na ochranný podkladový lak, který chrání nehty před zbarvením a poškozením.

5. Pravidelně pilujte nehty

Pravidelné pilování nehtů pomáhá předcházet jejich lámání. Používejte jemnou pilníkovou vrstvu a pilujte nehty vždy v jednom směru, abyste minimalizovali poškození. Ideální je pilování po koupeli, kdy jsou nehty měkčí a pružnější.

6. Vyhněte se častému používání gelových a akrylových nehtů

Přestože jsou gelové a akrylové nehty v módě, nadměrné používání těchto technik může nehty oslabit a poškodit. Pokud se rozhodnete pro umělé nehty, dbejte na to, aby byly pravidelně obnovovány a nehty měly čas regenerovat.

7. Omezte kontakt s vodou

Častý kontakt s vodou může nehty oslabit a způsobit jejich třepení. Snažte se zkrátit čas, kdy máte ruce ponořené ve vodě, například při mytí nádobí nebo koupeli. Pokud je to možné, používejte při těchto činnostech ochranné rukavice.

8. Vyživující masky na nehty

Stejně jako si dopřáváte masky na obličej, dopřejte i svým nehtům vyživující masky. Masky na nehty obsahují hydratační složky a vitamíny, které regenerují poškozené nehty a zlepšují jejich celkový vzhled. Můžete si připravit i domácí masku z olivového oleje a citrónové šťávy.

9. Dbejte na pravidelnou péči o nehtovou kůžičku

Zdravá nehtová kůžička je základem pro krásné a silné nehty. Pravidelně ji změkčujte pomocí olejíčků nebo krémů a jemně zatlačujte, abyste předešli jejímu praskání a vzniku záděrů. Vyhněte se jejímu zastřihávání, protože to může vést k infekcím.

10. Nehtům dopřejte odpočinek

Během podzimu nehty ocení, pokud je necháte alespoň na několik dní bez laku, aby mohly volně dýchat. Během této doby je pravidelně ošetřujte olejíčky a krémy. Pokud lakování nehtů nevynecháte, používejte alespoň šetrné odlakovače bez acetonu, které nehty tolik nevysušují.

 

Podzimní péče o nehty vyžaduje zvýšenou pozornost a pravidelnost, ale s těmito tipy udržíte své nehty v perfektní kondici. Nehty budou zdravé, silné a připravené na zimní období, kdy je jejich péče ještě důležitější.